Saturday, June 13, 2009

Kerajaan PR vs Kerajaan Perpaduan


Saya baru balik daripada bertugas dalam pilihanraya kecil Manek Urai. Mungkin saya akan menyambung tugas dalam tempoh 2-3 hari lagi. Kesan polemik idea kerajaan perpaduan dalam gerakerja pilihanraya manek urai ada kesannya, terutamanya dalam pendekatan berkempen dan jemputan penceramah-penceramah .


Kesan kepada pengundi pula, pengundi PAS di Manek Urai akan tetap terus menyokong padu kerajaan Pakatan Rakyat yang diputuskan dalam muktamar di Ipoh dan terus dipertegaskan oleh TGNA. Bagi pengundi atas pagar ( condong bulan dan ewek dacing ) sedikit sebanyak akan dipengaruhi oleh polemik ini.


Tulisan Dr Asri Zainal Abidin, "Kerajaan perpaduan:Niatkan kerana Allah, bukan kerana parti" Utusan Malayia 14Jun09, pula tidak kena pada tempatnya. Beliau menukil hadith "Manusia yang paling Allah benci ialah yang berkeras kepala dalam perbalahan" Berpegang pada prinsip perjuangan kadang-kadang boleh ditafsir sebagai 'keras kepala dalam perbalahan'.


Beliau juga menyebut kisah perlawanan Muawiyyah dan Hassan serta pertempuran Ali dan Aisyah. Ya begitu mudah menyalahkan kepada tokoh fiktif Abdullah bin Saba, dan begitu sukar memahami latar perlawanan Muawiyah/Hassan dan Ali/Aisyah? Membaca tulisan Dr Asri, jika tidak berhati-hati boleh membuatkan para pembaca membuat kesimpulan yang mengelirukan, dalam konteks polemik Kerajaan PR vs Kerajaan Perpaduan. Pendokong kerajaan PR mempunyai latar perlawanan dengan UMNO hingga membolehkan kemenangan pada PRU2008, manakala pendokong kerajaan Perpaduan mempunyai latar perlawanan kalah dengan UMNO .Dan Dr Asri berbangga dengan tahun perpaduan saat penyerahan jawatan khalifah daripada Hassan kepada Muawiyyah, ini kerana individu sebaik Hassan sudah tidak sanggup menghadapi kelicikan Muawiyyah dalam membuat apa sahaja asal kuasa berada ditangannya. Padahal siapakah Muawiyyah berbanding Hassan yang digelar oleh Rasulullah sebagai ketua pemuda syurga. Sejarah mencatitkan tahun perpaduan adalah tahun bermulanya pembunuhan besar-besaran ahli keluarga nabi dan para pendokongnya. Dan idea kerajaan perpaduan membuka bibit pertembungan terbuka antara kelompok parti!


Manakala pengerusi perhubungan negeri Kelantan, Dato' Mustapha pula mengkritik golongan yang menolak idea kerajaan perpaduan dan puak yang mahu mempertahankan dun Manek Urai hingga titisan darah terakhir.


Taktik ini juga digunapakai oleh pemimpin Thai yang kuat menyuarakan perdamaian. Antara kerja terawal Thaksin semasa menjadi Perdana Menteri adalah menggugurkan ratusan ribu burung merpati kertas dari udara ke Selatan Thai menyeru perdamaian. Begitu juga taktik Abhisit, mohon bantuan Malaysia untuk kerja-kerja keamanan.


Saya meyakini kerajaan PR (TGNA) dan kerajaan Perpaduan (TGHH) adalah pilihan dan ijtihad pimpinan. Ahli PAS juga boleh sahaja menyokong mana-mana daripada idea tersebut, berdasarkan kefahaman dan kebijaksanaan masing-masing.


Namun pandangan politik saya lebih cenderung menyokong kerajaan PR. Saya telah meneliti bagaimana kepimpinan di Terengganu yang hanya boleh bertahan sepenggal (1999-2004), kalah disaat negeri-negeri lain menang (PRU12) dan peristiwa-peristiwa yang membuatkan saya memikirkan adakah ini standard kepimpinan parti Islam? saya mengetahui anak siapakah yang dianggap hero kerana merampas kad pengenalan semasa PRU12, padahal kami di Kelantan, Kedah, Selangor memberi tumpuan kepada gerak kerja bantahan dan pendaftaran pemilih. Saya juga memandang sedih kejadian melempar batu kearah bas-bas pada hari mengundi di Terengganu. dan banyak lagi peristiwa pelik yang saya rasa ianya tidak sepatutnya dibuat oleh aktivis Islam.


Justeru saya meyakini kerajaan Pakatan Rakyat dari segi teori dan praktikal adalah jauh lebih baik daripada kerajaan perpaduan. Wallahualam.

No comments: