Monday, May 4, 2009

Panduan bagi ibu yang mengandung anak luar nikah


Setelah mengendalikan kes-kes kecil dan menyediakan sedikit bantuan buat seorang wanita mengandung anak luar nikah ini. Di sini ingin saya berkongsi dengan semua pembaca sekelian apa yang seharusnya dilakukan sekiranya anda terlibat dalam kes seperti ini.

Sekiranya anda terlibat dengan perzinaan :
Pertama : Anda sepatutnya bertaubat daripada melakukan perkara haram itu lagi di masa akan datang.


Kedua : Mengetahui bahawa Kerajaan Malaysia melalui Jabatan Kebajikan Masyarakat menyediakan perkhidmatan untuk anda. Anda perlu mendaftarkan diri di Pejabat JKM terdekat . Pihak JKM akan menguruskan anda sebaik mungkin. Kes anda akan dikendalikan sebagai kes rogol.


Bantuan atau perkhidmatan melalui JKM ialah :

~ Bagi Ibu - Pusat Jagaan Sinar Kasih, Batu Gajah , Perak : Ibu akan dijaga disini sehingga selamat melahirkan bayi.

~ Bagi bayi luar nikah - akan dihantar ke Rumah kanak-kanak Tengku Ampuan Fatimah, Kuantan, Pahang.


Ketiga : Anda berhak mendapatkan rawatan ibu mengandung di Klinik kesihatan kerajaan. Anda perlu membuka kad ibu mengandung (kad merah) bagi membolehkan anda melahirkan anak dengan selamat di hospital kerajaan. Kakitangan hospital bukanlah hakim yang menjatuhkan hukuman terhadap dosa dan kesalahan yang telah anda lakukan. Mereka diamanahkan oleh rakyat untuk menjaga kesihatan dan keselamatan rakyat!


Keempat: Sekiranya anda bernasib baik - terdapat orang/ keluarga yang sanggup untuk mengambil bayi anda sebagai anak angkat , anda mempunyai tempat pelindungan yang selamat sehingga melahirkan bayi. Anda seharusnya merasa bersyukur teramat sangat kepada Allah! .

Untuk menyerahkan bayi anda kepada keluarga angkat anda perlu mengisi Borang Akuan Berkanun yang dikeluarkan oleh Jabatan Pendaftaran Negara.






147 comments:

Jubah hitam said...

Suatu penerangan yang amat baik

edriza said...

kamulah juara segala anak luar nikah! Syabas

Linda hafiz said...

Bagi wanita yang sudah dapat hak penjagaan anak luar nikah itu sendiri, adakah mereka ada di beri bantuaan bulanan atau tahunan kepada anak atau ibu berkenaan bagi menggelakkan kesilapan lama berulang kembali setelah gagal mengguruskan mengikut jalan yang baik

omar kirana said...

good explanation..btw, to edriza:people make mistakes..macm ko tu baik sgt je..naseb ko baik je coz x mngandung main ngn jantan.

Amanda said...

ssalamualaikum..saya seorang guru dr Melaka mencari anak angkat dan biomum diluar sana yg tiada tempat perlindungan..sila hubungi sy Kak fiz 01126097742

him yim said...
This comment has been removed by the author.
him yim said...

Salam....

him yim said...

Salam
Ada biomum 6bln lbh asal perak besalin private serta sagu hati...call or wasap 0132502423 puan lynna...

ana zahari said...

salam,
Saya Ana, berumur 35 tahun, belum berkahwin..sedang mencari anak angkat untuk menumpang kasih, sah taraf/tidak itu tidak mengapa.Saya juga bersedia untuk jadi ibu susuan.Bersedia memberi tempat perlindungan pada mana2 adik/wanita yang perlu tempat perlindungan semasa mengandung dan berpantang dan sudi memberikan anak anda kepada saya tidak kira jantina lelaki/perempuan. Jangan malu untuk hubungi saya di Ana 018-3788190 atau email niena_na@yahoo.com

ejan ejan said...

Assalmualaikum saya mcri bby x sah taraf @sah taraf utk d jdkan ank angkat. InsyaAllah sy jg seperti anak sendr dan didikan agama. Sesiapa yg sudi sila sms/whatsapp/call sy d 0199390960 pantai timur 

Lyla Wati said...

Askum...sy pn ela,sy merancang utk mngambil ank angkat.Sekiranya ada adik2 d luar sana ingin mnyerahkan bby sila hubungi/SMS/whasup 0193893462...insyaallah sy akn bg didikkan trbaik wat bby2...

Farah Idayu said...

Salam... Saya nak tanya kalau lepas bersalin...IBU tu nak jaga anak sendiri... Prosuder mcm mane ye..

Nydd Dani said...

Salam..sy ingin mencari kluarga angkat untuk ank yg sedang sy kandungkn skrg ni.sy sedang mengndung 8bln dan dijangka akn bersalin pd pertengahan bulan hadapn..sy berharap sgt2 afa yang sudi untik mengambil ank sy sebagai ank angkat..
sy juga masih belum membuat buku merah.sy rasa takut pd mulany untuk membuat check up.tp sekarang sy sedar sy sepatutny membuat check up utk diri sy dan juga baby.sy juga ingin meminta pendapat bagaimana sy ingin membuat buku merah dalam keadaan sy yg semakin suntuk begini?sy buntu.tolongla sy.

Nydd Dani said...

Salam..sy ingin mencari kluarga angkat untuk ank yg sedang sy kandungkn skrg ni.sy sedang mengndung 8bln dan dijangka akn bersalin pd pertengahan bulan hadapn..sy berharap sgt2 afa yang sudi untik mengambil ank sy sebagai ank angkat..
sy juga masih belum membuat buku merah.sy rasa takut pd mulany untuk membuat check up.tp sekarang sy sedar sy sepatutny membuat check up utk diri sy dan juga baby.sy juga ingin meminta pendapat bagaimana sy ingin membuat buku merah dalam keadaan sy yg semakin suntuk begini?sy buntu.tolongla sy.

Nydd Dani said...

salam..akak sudah ada mengambil anak angkat ke sekarang ni??

Nydd Dani said...

salam..akak sudah ada mengambil anak angkat ke sekarang ni??

SyazwaniNajwa Hanafi said...

Boleh bg no fon? Sy nk tnya awk personal.. urgent..

Nieda 889 said...

Blh hubungi sye yer dik 0173858308 ttg rawatan bersalin saya uruskan

Nieda 889 said...

Blh hubungi sye yer dik 0173858308 ttg rawatan bersalin saya uruskan

Nieda 889 said...

Blh hubungi sye yer dik 0173858308 ttg rawatan bersalin saya uruskan

Kasim Selamat said...

Nak anak angkat ke?

Kasim Selamat said...

Nak anak angkat ke?

Kasim Selamat said...

Nak anak angkat ke?

Kasim Selamat said...

Mesej sahaja 010-4118751

Kasim Selamat said...

Mesej sahaja 010-4118751

zila yusuf said...

assalamualaikum wbt. saya mencari anak angkat. kalau ada info mohon hubungi saya 0176251456

leya ifti said...

Salam naddy dani..bole msg or whataap sy di 01132547910..ifti

masrizal said...

Biomum berhak mnjaga anak nya

Lady Lost said...
This comment has been removed by the author.
Rosidah Paiman said...
This comment has been removed by the author.
Anie Rifin said...

Saye mencari baby col 0139614704

Anie Rifin said...

Saye mencari baby col 0139614704

Anie Rifin said...

Saye mencari baby col 0139614704

Anie Rifin said...

Saye
mencari baby col0139614704

Anie Rifin said...

Saye
mencari baby col0139614704

ida mna said...

Boleh saya Taw...bagaimana nk hubungi utk mengambil anak angkat.....klu boleh nk.baby perempuan....
Sila hubungi saya

ida mna said...

Ni nom telefon saya 0105667500

ida mna said...

Ni nom telefon saya 0105667500

ida mna said...

Boleh saya Taw...bagaimana nk hubungi utk mengambil anak angkat.....klu boleh nk.baby perempuan....
Sila hubungi saya

ida mna said...

Boleh saya Taw...bagaimana nk hubungi utk mengambil anak angkat.....klu boleh nk.baby perempuan....
Sila hubungi saya

jannah said...

Saya sdg mncari seorg bayi lelaki utk dijadikn ank angkat. Sekiranya ada yg bnar2 ikhlas, tlg hubungi saya di nurjannah80@hotmail.com

Jgn dbuang bayi yg tidak bdosa
Trima kasih

sukhilmi othman said...

As salam , wanita yang terlanjur memang memerlukan sokongan moral yg berterusan utk meneruskan kandungan hingga kelahiran. Faktor privacy adalah penting utk melindungi mereka. Pihak kami menyediakan kemudahan tersebut utk menyelamatkan ibu dan baby. Lawat kami di https://www.facebook.com/DrSukhilmi

sukhilmi othman said...

As salam , wanita yang terlanjur memang memerlukan sokongan moral yg berterusan utk meneruskan kandungan hingga kelahiran. Faktor privacy adalah penting utk melindungi mereka. Pihak kami menyediakan kemudahan tersebut utk menyelamatkan ibu dan baby. Lawat kami di https://www.facebook.com/DrSukhilmi

Shah Psa said...

salam. nydd dani sy juga sedang mencari ank angkat. hbngi sy ya 01136525012

zurina xue said...

Jika ada adik-adik di luar sana yg ingin menyerahkan bayi utk dijadikan anak angkat, mohon utk hubungi saya 012-2392762 (call/sms/whatsapp). Saya sdg mencari bayi angkat lelaki/perempuan.

nur eykayana atikah said...

Kandungan sya skrg 7bulan. Sya nk cari owg yg blh jaga makan minum bby sya. Sya akn bg bby nh kt sesiapa yg blh jaga. Blh col 0125953596 whatsapp pon blh. Area penang

nur eykayana atikah said...

Area mna akak

Laily Tukimin said...

Salam,
Saya Laily, berumur 30 tahun, belum berkahwin..sedang mencari anak angkat untuk menumpang kasih, sah taraf/tidak itu tidak mengapa.Saya juga bersedia untuk jadi ibu susuan.Bersedia memberi tempat perlindungan pada mana2 adik/wanita yang perlu tempat perlindungan semasa mengandung dan berpantang dan sudi memberikan anak anda kepada saya tidak kira jantina lelaki/perempuan. Jangan malu untuk hubungi saya - 0173160911

Sharil Pulut said...

Saya ikhlas mencari ank angkat.....7 thn berkawen tp belom ada rezeki....0184666142

Sharil Pulut said...

Saya ikhlas mencari ank angkat.....7 thn berkawen tp belom ada rezeki....0184666142

hamba ALLAH said...

assalam...sya mencari anak angkat..segala keperluan boleh sya sediakan hubungi sya kak iz ,,,sya sudah berkahwin..0186660754

mrs said...

Assalamualaikum..sya mncari ank angkt tnpa mgira jntina atau taraf..sudah bkhwin dan mnetap di n.9..pda yg serius,,sya boleh dihubungi di 016-7751507

Ariena Zahari said...

Assalamualaikum..sy mncari ank angkt utk sy menjaga mcm anak sendiri ..sy sudah brkhwin.. boleh hubungi sy di 012-5122458

Ariena Zahari said...
This comment has been removed by the author.
Ex Farteen R said...

akk dh dpt bby?

Ex Farteen R said...

akk dh dpt bby?

Nur Syuhaila Abdul Latiff said...

Sy mncari bby utk dijadikan anak angkat...insyaallah akan dijaga sebaik nya. Chy_kasuma@yahoo.com

Nur Syuhaila Abdul Latiff said...

Sy mncari bby utk dijadikan anak angkat...insyaallah akan dijaga sebaik nya. Chy_kasuma@yahoo.com

Hamidah Ieda said...

Ex farteen ada bby ke

mazlina adnan said...

Mencari anak angkat tak kira lelaki atau perempuan samada sah taraf atau tidak.Hubungi saya Maz 0195072034. Lokasi Ampang KL.

mazlina adnan said...

Mencari anak angkat tak kira lelaki atau perempuan samada sah taraf atau tidak.Hubungi saya Maz 0195072034. Lokasi Ampang KL.

Siti norhafizah said...

Sape Nk bagi baby boleh hubungi saya 0187637503 fiza pasir gudang johor x kesah lelaki atau prmpuan

Siti norhafizah said...

Sape Nk bagi baby boleh hubungi saya 0187637503 fiza pasir gudang johor x kesah lelaki atau prmpuan

misz tedbaker said...

salam,mencari bayi untuk dijadikan anak angkat,xkisah jantina atau status bayi.hubungi 0195109645.

Nur Zila said...
This comment has been removed by the author.
HangHaterz said...

Nurzila location kt mane?

Nur Zila said...

Johor bahru

Nur Zila said...

Johor bahru

hamba ALLAH said...

assalam..sya mencari anak angkat..sya sudah berkahwin ttpi msih belum dikurniakan chya mata..jika ada boleh hubungi sya 0127665055 ..segala kelengkapan sya sediakan...

afida pathi said...

As salam.. sy mencari bby yg bru lahir o bakal lahir.. x ksh jantina n taraf.. brg2 bby sy dh sediakn.. ubt berpantang sy akn belikn.. watsapp sy 0143996083..

cik erlyn said...
This comment has been removed by the author.
cik erlyn said...

Minta pendapat u all, saya dah mengandung anak luar nikah 8 minggu, ini adelah kandungan kedua, kandungan pertama tahun 2004, tapi gugur sebb ex selalu pukul, so peranak kan saya rosak disebbkan sye x cuci bila dh gugr, die bernanah dan pendrhan sentiasa ade smpi bulan 3 tahun nie, tapi start gugur yg pertama tahun 2004, sye tk pernah mengandung pn,mgkn sebb rahim x kuat, rahim dh rosak sbb tu sye tk mengandung, tapi skrng nie sye dh hamil 8 minggu, sye mmg tkjut sebb selama ni x pernh mengandung pn, sebb rahim sye rosak byk kli bt rwtan tetp x sembuh, saya tk thu nk bt mcm mana skrng ini, sye rse x mampu plk nk trs kn kandungan nie, sye rse nak buang je, tapi dlm mse yg sme, sye sayang akan kandungan nie, sye x kahwin selama nie pn sbb rahim dh rosak so x ade lelaki yg blh acpt sye,byk kli pinangan di tolak bile sye bg thu dkt diorg apa yg terjdi dlm hidup sye, sebb utama yg bt kan sye fikir nak gugur, pertama kerana sye ade astma, so bila hamil ni astma kerap kena serang, smpi x blh tidur, pernafasan terganggu je, kedua saya risau bila die dah besar nanti, dia akan tanya kenapa dlm surat beranak tiada nama ayah, dan mana ayah pergi sebenarnya?tak akan saya nak sentiasa tipu die kata ayah die dh hilang atau lari, berapa lama sye perlu bohong dekt anak sye. Ketiga bila mengandung ini saya rasa terbeban dari segi kewangan untuk besar kan die, dgn keadaan saya yang x berapa sihat, sye takut sye tak mampu besar kan die, ke empat saya rasa terbeban bila hamil nie, yelah asyik pening kepala lah, loya lah badan lemah lah, smpi nak buat kerja x larat, pastu badan ni rasa malaz semalaz nya, pastu nak buat semua benda kena buat sendiri, kalau ade suami senang lah boleh gak di bntu beli kan barang, urut urut kan kita bila sakit, boleh gak mengadu dekat die apa yg terjadi dekat kita, tapi ini tak, kita yang buat sendiri, kita yang uruskan sendiri, semua kita telan dan menangis sorg sorg.
Dalam masa yang sama rasa sayang nak gugur kan, sebab dah 11 tahun tunggu teringin nak baby, kadang cemburu tgk pasangan yang ade anak dan ada suami. Mungkin apa yang terjadi dengan sye nie, sebab terkena sumpahan, sebab saya selalu cakap besar, sye selalu kte ak hidup sorg pn ak x heran lah, nak buat apa ade laki, kalau ade pun die bkn jaga bini asyik dgn betina lain je kat luar, pastu asyik pukul bini, ak nak anak nnti ak bt lah, sye ckp mcm ni bkn sebb apa, sebb sye stress, hari hari benda yg sme je diorg akan ckp, bila ko nk khwn nie, dah kecut yg bawah tu baru thu nnti x laku, ko ni mesti memilih sebab tu x kahwin2 lagi, dah tua kerepot pn x akan x nak kahwin,rugi dpt nak rse, mcm mcm lah sampai sye stress, sebb tu selalu sye kte sye x nak kahwin sye tk suke lelaki lah tu lah nie lah, tpi sebenar x ade siapa tahu mselah yg sye hdpi dlm hidup ini. Apa patut saya buat saya rasa betul betul x kuat skrng nie, walaupn luaran nampk sye kuat.

cik erlyn said...

Askum doktor nak tny kalau bersalin dekat hospital doktor, badan kebajikan akan ambik anak saya tu ke nnti, sye dh mengandung 8 minggu dn skrng runsing dgn apa yg tjdi

Laila Ibrahim said...

Saya mencari anak angkat..xkisah lelaki atau perempuan..status saya xkisah..saya terima seikhlasnya..hubungi saya 019-2407899..

Laila Ibrahim said...
This comment has been removed by the author.
Laila Ibrahim said...
This comment has been removed by the author.
Unknown said...

Cik erlyn awk kt mne. Bleh bg no fon x

Ian Syah said...

Salam.. Sy sha dari Selangor.. Mencari anak angkat tidak mengira taraf utk dibesarkn.. Yg sudah lahir ataupun masih mengandung.. Semua kelengkapan bayi telah disediakn sebab sebelum ni dah 5 kali ditipu.. Semoga sy dpt tolong adik2 yg ingin lihat anak dpt kehidupan yg sebaiknya.. Hubungi sy 0142336280..

nur ketinggian said...

as salam..sy dr perak...sekiranya ada yang sudi nak serahkan anak untuk dijadikan anak angkat..hubungilah saya..0195990594

Mohd Yusup said...

Assalam...sekiranya ada yg sudi nak serahkan anak utk dijadikan anak angkat, hubungi saya 0134466730...

Nor Iskandar said...

Assalamualaikum...saya ada seorang sahabat..berada di melAka....dia sedang mengandung anak luar nikah sekararang...due date hari mggu ni...tapi blum buat buku merah ke apa2 ke sebab takot..ada sesiapa boleh membAntu??

Nor Iskandar said...
This comment has been removed by the author.
Nor Iskandar said...

Kalo ad yg boleh membantu call saya di nombor 011-23363649
019-6904458
Atau whatapp di no 019-6904458

Nur Hidayah said...

assalamualaikum. saya juga ada kawan yg sedang hamil nak masuk 8bulan. anak tidak sah taraf. dia sedang belajar sama mcm saya. belum buat buku merah sebab takut dan parents pun tidak tahu keadaan dia sbb dia risaukan keadaan kondisi kesihatan ayahnya. sesiapa yg sudi untuk mengambil bayi tersebut untuk dijadikan anak angkat boleh email saya hidayahrouze96@gmail.com sebab dia takde sebarang media untuk dihubungi. saya hanya cuba membantu beliau. sebarang pertanyaan boleh email saya dan saya akan update kepada beliau. terima kasih

Jentik Studio said...

Assalammualaikum

Kami mencari individu yang sudi memberi anak untuk di jaga oleh kami.
Menetap di Pahang dan Batu Pahat, Johor.
Tidak kisah taraf bayi, in Sha Allah kami akan didik sebaik yang mungkin dengan izin Allah.
Boleh hubungi/ Whatapps/ sms saya di 0137676326

Ewan 3061 said...

Salam sy mencari anak agakt.mana yg tak sgup nk jaga atau ada masalah..blh lah wasap atau call sy 0183735326..harapan daptlah anak agakat..untuk peyeri hidup kami..amin..

suzana zana said...

as salam sy zana pencarian anak angkat masih belum berakhir..jika ada yg sudi beri kmi anak angkat kami akan jaga seperti anak sendri memndangkan kami sudah lam berkahwin...harap dipermudahkn amin..sesiapa yg nak bgi ank pada sy wsa trus pd saya 011-39013985

fina said...

salam saya fina dari ipoh perak..saya sudah 3 tahun lebih berkahwin.jika ada anak untuk diberikan boleh contact saya 0164710319.saya janji jaga dengan sebaik mungkin dan berikan sepenuh kasih syg.tq

hamba Allah said...

Assalamualaikum. Sy hamil hampir 4 bulan, mencari keluarga angkat untuk anak dlm kandungan sy. Sy bkn nk jual anak. Tp sy xmampu untuk jaga anak dalam kandungan ini.

hamba Allah said...

Nasih mencari anak angkat? Boleh emel sy x? Husnababy86@yahoo.com

0134441179 said...

assalam.. sy gadis 19thun yg sdg hmil 4bulan due date sy pd akhir mac.. sy sgt sygkn bby ni.. sy nk jaga sendiri cuma sy xrasa sy mampu.. andai ada hamba allah yg sudi bantu sy utk lahirkn bby dan jgakan dlm pantang .isyaalah sy akn gantikan segala keperluan yg dgunakan utk sy dan ank.. sy cma plukn ptolongan utk lahirkn ank.. sy ttp nk bby ni.. ya allah bantu sy. amin. 0134441179

Unknown said...

Assalamualaikkum.. Sy dan isteri bersetuju utk mengambil anak angkat. Kalau boleh yang baru lahir di bawah usia 3 bulan tak kisah lelaki atau perempuan. Sudah 6 tahun berkahwin masih belum ada rezeki. Mohon hubungi lah saya 019-2998307 segera. Terima kasih

Edyy Herman Zainudin said...

Hubungi saya 019-2998307

Neezha Nazar said...

Hubungi saya 01125002760

iera faziera said...
This comment has been removed by the author.
iera faziera said...
This comment has been removed by the author.
Are Nazirah said...

salam..saya nazirah dari ipoh..sudah hampir 6 tahun kahwin masih tiada rezeki anak..kalau ada yg sudi dan betul2 nk bagi anak untuk dijadikan anak angkat hubungi saya..insha allah kita jmp untuk bincangkan yg betul2..hubungi atau whatapp saya 017-5215449

Kewchix Stylo said...

Salam..sy ingin mencari kluarga angkat untuk ank yg sedang sy kandungkn skrg ni.sy sedang mengndung 6bln dan dijangka akn bersalin pd pertengahan bulan hadapn..sy berharap sgt2 siapa yang sudi untuk mengambil ank sy sebagai ank angkat..
sy juga masih belum membuat buku merah,sy juga ingin meminta pendapat bagaimana sy ingin membuat buku merah dalam keadaan sy yg semakin suntuk begini?sy buntu.tolong sy

Kewchix Stylo said...
This comment has been removed by the author.
Nina said...

Akak, nak ka kalau anak luar nikah?

Nina said...

Salam. Sy sedang hamil (5-6months). Saya nak bagi baby ni pada yg betul2 nak jaga dan tak memandang rendah padanya. Cuma saya perlukan tmpat tinggal sampai bersalin, kos hospital dan sampai habis pantang. Lepas itu saya akan mulakan hidup baru. Pada yang ikhlas dan betul2 sanggup sahaja. Thanks.

Nina said...

Salam. Sy sedang hamil (5-6months). Saya nak bagi baby ni pada yg betul2 nak jaga dan tak memandang rendah padanya. Cuma saya perlukan tmpat tinggal sampai bersalin, kos hospital dan sampai habis pantang. Lepas itu saya akan mulakan hidup baru. Pada yang ikhlas dan betul2 sanggup sahaja. Thanks.

Wann Mohri said...

Adik Nina duk area mane?

Wann Mohri said...

Adik Nina duk area mane?

ira said...

As,salam .. sya sedang hamil 6-7 bulan dan sedang mencari sepasang suami isteri atau penjaga yang benar2 mahukan anak dengan syarat membiayai kos saya bersalin d hospital swasta,kos berpantang dan saguhati seikhlas dan semampu dari pasangan trsebut untuk saya langsaikn hutang2 yg berkenaan dalam waktu saya berpantang..whatsapp 017-4933604 ira

zaleha said...

wan mohri..bg nom tel boleh?

young tensa said...

01111479067 , saya sanggup dan ikhlas . ws saya nina

young tensa said...

saya sanggup tanggung semua kos bersalin awk . ws saya yee

young tensa said...

ws saya 01111479067

young tensa said...

ws saya 01111479067

young tensa said...

ws saya 01111479067

young tensa said...

saya serious

young tensa said...

nina duduk mana ye ? ws saya 01111479067

joshua jelly said...

Hi... sya mencari anak angkat non muslim. Jika ada BM or siapa2 ada info bby non muslim boleh hubungi whatsapp sya 0128323206.. jayn

NURIA said...

Saya mencari anak angkat bby girl, tak kisah anak sah taraf ke x sah taraf...whatsapp sy 013-3146732

Husna said...

Saya nak baby girl.. Ada siapa nak bagi tak?
Whatsapp sy 01119449568

dira said...
This comment has been removed by the author.
salim sheikh said...

Boleh hubungi saya yana 0193514851..saya boleh tolong awak.

dira said...
This comment has been removed by the author.
gadis malang said...

Saya sedang mengandung tetapi belum tahu berapa bulan. masih awal lagi mungkin 2 atau 3 bulan. saya takut. apa yg patut saya buat. hm.

eteh said...
This comment has been removed by the author.
Unknown said...
This comment has been removed by the author.
Siti Aminah said...
This comment has been removed by the author.
gadis malang said...

buat pregnancy test di klinik swasta berapa harganya ya?

Aisyah Mohamad said...
This comment has been removed by the author.
Aisyah Mohamad said...

Assalamualaikum, sya telah mengandungkan ank luar nikah dan skrg berusia hampir 7 minggu..sya berasa sgt takut dan tidak tau apa yg perlu sya lakukan, sya perlukan seseorg untuk membantu dan memberi nasihat kepada sya kerana sya tidak mahu keluarga sya tau berkenaan dengan hal ini..

Unknown said...

αѕѕαlαmuαlíkum ѕαчα dαrí jв.. ѕαчα mngαndungkn αnk luαr níkαh jgk.. αrítu αdє chєck вíαѕα2.. duє dαtє вln 5 ní.. tpí вku klíník tk вuαt lαgí.. 0137346428

Aisyah Mohamad said...

Mencari seseorang yang boleh membantu saya untuk membuat keputusan berkenaan kandungan sya tanpa ahli keluarga ketahui keadaan sya...skrg sya memg dalam keadaan buntu dan tertekan..sesiapa boleh bantu sya dari segi agama atau nasihat?

Are Nazirah said...

whatapp saya 0175215449

Hidayah Muztalmi said...

Sya hamil ank luar nikah (baby girl) due bulan 8 nih.. sya sygkan ank ini tp sya masih belajar dan tiada sumber kewangan.. ada yg blh bantu sya??

sahir ismail said...

Salam....Hidayah boleh cll or msj Akk 0163070890

sahir ismail said...
This comment has been removed by the author.
anggun antasha said...

Saya sedang mengandung 5 bulan , dan anak saya adalah anak tidak sah taraf.. saya sayangkan anak ni , tapi saya tak mampu untuk jaganya. Harapnya ada pihak yang sudi mengambil dan menjaganya. Terima kasih.

Unknown said...

assalamualaikum..sy ade seorang kwn perempuan..skang kandungan ye maybe 7-8 bulan..yg sy dpt tau..blom bernikah..kwn sy x mampu nk jaga anak tu sbb mslh keuwangan..harap ade pihak yg sudi membantu kwn sy..trime kasih

bellabell said...

salam .. saya jugak menghadapi masalah yang sama . sy student dan dijangka melahirkan anak ini pada 16.6 ni tetapi masih belum membuat buku merah kerana takot untuk ke klinik kesihatan berdekatan kerana anak yg dilahirkan ini anak luar nikah. sy berharap ada hamba Allah yg sudi membantu saya sehingga prosedur bersalin sy selesai tentang kos sy mempunyai sedikit simpanan yg sy perlukan cuma sokongan untuk sy melalui hari2 seterusnya sebab tiada siapa uruskan sy memandangkan keluarga tidak tahu . sy berharap ada insan yg sudi membantu

bellabell said...

awak area mana

sya sakura said...

ASSALAMUALAIKUM..belladell..boleh hubungi sy 0176443989 sekiranya masih belum mempunyai keluarga angkat.
sy aiesyah dari melaka..sy dh berkahwin 5 thn tp masih belum dikurniakan rezeki anak..
ataupn kepada mana2 biomum yg masih mencari keluarga angkat, boleh hubungi @ wassap sy.

atika adila said...

Whsp sye wak 0136196169

sahir ismail said...

Salam...bellabell cll or wssp 0165447076

Nur said...

Sy mngandung 6 bulan 2 mnggu .. due date in sha Allah bulan 9 ni .. belum buat buku merah lagi ... sy sayangkan kandungan ni kalau ada parents yg betul2 boleh jaga & beri didikan agama yg sempurna ntuk baby sy emel sy ya ... dayah5160@gmail.com

Nur said...

Sy mngandung 6 bulan 2 mnggu .. due date in sha Allah bulan 9 ni .. belum buat buku merah lagi ... sy sayangkan kandungan ni kalau ada parents yg betul2 boleh jaga & beri didikan agama yg sempurna ntuk baby sy emel sy ya ... dayah5160@gmail.com

Unknown said...

Salaam Nur June boleh hubungi saya 0125499646

nabila rosli said...
This comment has been removed by the author.
Ian Syah said...

Salam.. Pada yg mengandung dan syg anak.. Saya sanggup tolong mengasuh.. Semuanya bleh di runding.. Bleh hubungi sy 0142336280.. Saya dah ada sorg anak angkat lelaki hmpir 2 thun.. Saya nk mengasuh supaya anak angkat saya ada kawan..

faezah rifaie said...

Anggun anak dah ada FA ke belum? Saya sedang mencari AA.. email faezahrifaie@gmail.com @ 01123138935.. tq

faezah rifaie said...

Aisyah Mohamad jika belum ada FA boleh whatapps 011-23138935. InsyaAllah akk akn jaga ank ini sebaik mungkin dr segi pndidikan/agama/kesihatan.. insyaAllah..

Ikhlas said...

Assalam, bagi yg sedang hamil, sahabat saya ada membuka Pusat Perlindungan di Negeri Utara tanah air & dibawah pengawasan JKM Negeri, bakal2 ibu dijaga sebaik mungkin sehingga slps bersalin. Utk keterangan lanjut boleh hubungi khairulabdhamid@yahoo.com