Tuesday, August 11, 2009

Bandar Golok

Gambar disebelah adalah pemandangan bandar Golok dari tingkat 11 Hotel Marina, Golok.
Menurut sumber, kini hotel tersebut merupakan pilihan no.1 bagi para pelanggan untuk aktiviti seks dengan pelacur. Selain daripada itu bandar Golok juga terdapat 2 hotel besar yang lain, Hotel Genting dan Hotel Venice.
Golok dianggarkan mempunyai 1000 pelacur, tidak seramai Danok. Akibat daripada serangan kumpulan pemisah, industri seks di Golok berpindah ke Danok.
Kebanyakan pelacur-pelacur di Golok datangnya daripada Mynmar, Laos dan Vietnam. Jumlah warga Thai yang bekerja sebagai pelacur sudah mulai berkurangan. Kebanyakan memilih untuk menjadi pelacur kerana kesempitan hidup dan memilih jalan cepat untuk mewah.
Daripada bandar Rantau Panjang, masa yang diambil untuk ke Golok hanyalah 5-10 minit, bergantung jumlah kesesakan di pusat imigresen. Imigresen Malaysia hanya memerlukan anda memasukkan pasport ke mesin untuk di imbas ( tanpa cop), manakala imigresen Thailand memerlukan anda mengisi borang Arrival, yang boleh didapati percuma, namun kebiasaanya ramai 'sukarelawan' yang membantu menulis dengan bayaran RM2.
Menurut sumber, sejak Abhisit memerintah, jelas ketara pengunduran tentera daripada kawasan bandar. Jika anda merenung gambar, Golok dikelilingi oleh banjaran Gunung Budu, disitulah tentera Thai mengepung bandar Golok, kebanyakan puak pemisah mula beralih ke pergunungan hutan.

No comments: