Tuesday, April 5, 2011

Surah Al Waqiah


Ketika aku berkunjung ke Taman Organik Tunjung, sering aku membayangkan cahaya Al Waqiah.


Profesor Dasteghib, dalam bukunya yang menakluk hati dan menumpahkan air mata, Tafsir Surah Al Waqiah, memperingatkan kepada para pembaca berkaitan hikmah surah Al Waqiah, ia dijadikan panduan bagi sesiapa yang mahu mengelakkan diri daripada papa kefakiran.


Sering kali para petani dinafikan baja atau subsidi oleh kerajaan kerana mainan politik, lantas Al Waqiah adalah senjata terkuat dalam menegakkan aqidah ekonomi.


Seringkali para petani menghadapi hasil tanaman yang tak menjadi. Serangan makhluq serangga dan haiwan keatas tanaman, tentu menguji keazaman dan kesabaran para petani. Lalu Al Waqiah adalah penawar paling mujarab.


Profesor Dasteghib mengajarku mengadap kiblat saat menabur benih, berselawat juga doa "Ya ALlah engkaulah yang menumbuhkan".


Amalan ini akan membuatkan kita lebih berakhlaq, lebih mengenal diri juga memahami hakikat kehidupan. Mana mungkin para petani yang mengadap kiblat saat menabur benih, boleh membelakangkan kiblat saat diuji mengaut keuntungan melalui jalan yang tidak diredaiNya.


Mana mungkin para petani yang mengucap sejahtera kepada Rasulullah dan keluarganya, disaat yang sama tidak meneladani perjuangan Rasulullah dan keluarga, dalam menentang penindasan pemerintah terhadap kaum dua'fa.


Mana mungkin para petani yang berdoa pada Tuhan Penumbuh Tanaman, tidak mempelajari sesempurna mungkin bagaimana proses pertumbuhan tanaman. Jika ia berdoa pada tuhan, maka ia juga perlu menghampiri sifat tuhan 'Kun Fayakun'.


Gambar diatas adalah pemandangan tapak padi SRI Organik di Tunjung. Bagiku ia adalah satu dari jutaan cahaya Al Waqiah.

1 comment:

Srikandi Umar said...
This comment has been removed by the author.