Saturday, October 24, 2009

Menyeberangi Sungai Golok


Dalam satu majlis anjuran Majlis Keselamatan Negara Ketua Polis Negeri Kelantan dilaporkan menegur penduduk di kawasan sempadan kerana sering melakukan kesalahan keluar masuk sempadan secara tidak sah, padahal penduduk dinegeri sempadan yang lain boleh mematuhi undang-undang.

Tinjauan rambang yang dibuat oleh saya membuktikannya, keadaan sungai golok yang sempit sekitar 10-20 meter memudahkan lagi aktiviti penyeberangan dilakukan. Bayaran RM 1 diperlukan bagi tambang perahu penambang. Kemudian bayaran sekitar RM3 bagi menaiki motorsikal tambang di sekitar pekan Golok.

Baru-baru ini terjadi pengeboman di sebuah restoran berdekatan Hotel Merlin. Restoran tersebut mungkin menjadi sasaran kerana ianya bersebelahan dengan balai polis dan menjadi tempat lepak anggota polis. 2 kematian dilaporkan. Letupan bom tersebut turut di dengari oleh penduduk Rantau Panjang.

Semasa kejadian hampir 1 hari laluan sungai ditutup atas faktor keselamatan. Namun esoknya, keadaan pulih seperti biasa. Kehidupan diteruskan seperti biasa. Melalui bacaan hansard parlimen yang dapat tahu bahawa ukuran sempadan negara yang dipisahkan melalui sungai ditentukan garis tengahnya pada dasar sungai yang paling dalam. Beberapa bahagian di Malaysia sudah dibuat tambakan sungai sekitar contohnya di Jeram Perdah. Namun usaha penambakan ini tidak sahaja dibuat oleh oleh kerajaan Malaysia, ianya turut 'dibantu' oleh ' jurutera penyeludup' bagi menyempitkan dan mencetekkan sungai Golok

1 comment:

Kamsiah said...

salam
saya ada ramai sepupu kat siam..
dia org selamba badak je masuk mesia melalui sg golok
sedangkan saya bila dia ajak kesana...tak mau..tak mau...takut..rasa tak selamat..
saya asal bachok...tp menetap dikulim,kedah..