Saturday, September 24, 2011

Itik Di Bendang


Sudah lama aku tidak melihat kawanan itik dibendang. Begitu lama aku merindui suara kuek kuek kuek. Sudah sekian lama aku tidak tersekat dengan barisam panjang itik melintas di jalanan.

Kerinduan lama itu diubati dengan itik-itik peliharaan Farid di bendang organik Tunjong. Itik-itik peliharaan Farid sangat istimewa.

Pertama, kerana ia itik merdeka. Ia merdeka dari sangkar atau pagar binaan manusia. Ia bebas meneroka alam persekitaran.

Kedua, ia itik yang sihat. Memakan makanan fitrah. Di bendang makanannya sangat banyak. Di bendang banyak tempat itik-itik ini boleh mandi manda dan main sorok-sorok.

Ketiga, ia jadi tarikan kepada para pengunjung. Mereka yang datang ke baruh organik Tunjong, pasti terpukau melihat lenggang lenggok itik-itik ini. Ia putih. Ia cantik. Ia hebat.

Itik satu keluarga dengan angsa. Melihat itik disini, mengingatkan aku pada peristiwa suboh saat kepala Ali r.a. ditetak musuh Islam. Saat beliau keluar rumah untuk menunaikan solat suboh berjemaah, sekawan angsa mengepung beliau, seolah-olah cuba menghalang beliau dari menuju tempat kematian beliau. Namun apa yg ditakdirkan tetap berlaku, kisah kasih sayang angsa itu kepada Ali r.a. menjadi satu dari ribuan kisah-kisah haiwan bersama lelaki surga.

No comments: